Hämta hem ISRC-koder och annan matnyttig metadata du inte kan se i Spotify-appen.

Vi är ett antal individer på det här bygget som släppt ifrån oss musik i olika former. Jag själv började trevande med cdr-släpp med hemgjorda omslag, la ut musik i låg bitrate när MySpace-eran nådde zenit, för att gå vidare till “riktiga” cd-skivor, vinyler och de streamingtjänster som vid det här laget känns som de funnits för evigt.

Då det mest hela tiden skett på punknivå så har jag plockat på mig små bitar av oklar kunskap kring musikdistribution. Sådant det finns internationella standarder kring och professionella ägnar sig åt hela dagarna. Min icke-metod har lett till att mina tidigaste släpp gjorts under oklara former, där ingen av de inblandade vetat riktigt vad de hållit på med.

Med den inledningen ska jag komma till saken: Jag ska återutge en av mina första skivor, som från början gavs ut på cdr, och sedan släpptes digitalt. Den gavs ut av två olika skivbolag i nanostorlek, som båda somnat in sedan länge. För att kunna behålla de antal spelningar som skivan samlat på sig på Spotify behöver jag få fatt på de ISRC-koder som hänger ihop med låtarna.

Om jag gjort allt enligt konstens alla regler när det begav sig hade det varit EN kod prydligt kopplad till EN låt. Och allt hade registrerats hos IFPI i deras stora och lättillgängliga databas.

Men skivan släpptes utan koll på läget. Tur då att uppgifter om ISRC-koder finns tillgängliga i Spotifys API. Jag fick hjälp av Peder som byggde en enkel webbtjänst där man genom att klistra in länken till ett Spotify-album får fram all metadata som finns om låten, inklusive ISRC-koderna. Så nu har jag, förutom själva ISRC-koderna, fått reda på att låtarna visst råkat få dubbla uppsättningar av koder. Därför måste jag nu reda ut hur detta ska städas upp. En massa felstavad metadata är det också. Suck. Kan inte allt bara funka.

/Henrik