Typsnitt med flera lager?

Typsnitt med flera lager – layered fonts. Vad hände med det egentligen?  Det var ett par år sedan jag labbade med det sist. Och tekniken har ju funnits i flera år innan det. Det har funkat väldigt tillfredsställande att jobba med det i Glyphs men andra programvaror har fortfarande begränsad support. Glyphs är iofs en programvara för att skapa och editera fonter så kanske inte så konstigt att det funkat där. Men nu känns det som att det börjar bubbla lite kring detta.
Det finns lite olika tekniker för att få det att fungera i en browser. Jag är inte bäst på att förklara det. Men enkelt beskrivet delar man upp lagren till separata fonter och lägger ovanpå varandra. Hur man gör detta utan att kladda ner sin markup finns det flera artiklar om redan. Det finns en del välgjorda typsnitt färdiga att använda men så här gjorde jag mitt eget. Se det mer som inspiration än en tutorial.👆Nu var jag ute efter en handtextad känsla så jag började med att skriva alla bokstäver med en fet Faber Castell Brush pen och kalkerade av dom i Illustrator. Jag är så van med Illustrator att jag hellre styr upp ankarpunkterna där och kopierar över till Glyphs.

👆Övriga lager, i det här fallet highlights och skugga+outlines designade jag direkt datan genom att utgå från baslagret. Totalt 3 lager alltså.

👆 Här är alla tre lager importerade i Glyphs. Väldigt tillfredsställande när man kan testa sina bokstäver med tangentbordet.

 

👆 Här är ett litet fulkodat exempel att kika på.

Men ok!

Vad ska man med detta till då. Halvbra fråga. Fel använt skulle ju detta få internet att bli riktigt jävla fult. Men i rätt doser och kombinationer i rätt sammanhang är det fan fint alltså. I det kontextet hoppas jag på att få se mer av detta.

Detta var enkelt beskrivet. Att skapa ett typsnitt med bara ett lager är rätt tidskrävande och sällan försvarbart ekonomiskt för separata projekt. Men ändå. Det finns ju färdiga som sagt och det kanske inte alltid behövs ett helt typsnitt. Jaja.

👇 Den här är ju förresten baserad på en variant av exemplet ovan men med lite andra lager.

View this post on Instagram

A post shared by earth people (@earthpe0ple)

Hej då.
/Andreas