Skriv bättre commit-meddelanden med hjälp av Gittan

Jo, men för ett år sedan skrev vi överlag rätt dåliga commit-meddelanden. “Fix” och “Stuff” var inte helt ovanligt att läsa i historiken. Problemet med sådana meddelanden är att de inte ger nånting; att komma in som ny utvecklare i ett projekt fullt av “Fix” är minst sagt lite knepigt.

För att få alla att kollektivt skärpa sig skrev jag en liten slackbot som, på eftermiddagen varje dag, går igenom dagens aktivitet i våra aktiva projekt. Boten postar sedan ett av de meddelanden som är av perfekt längd till vår #kod-kanal.

Detta har fått oss att skriva mycket bättre commit-meddelanden på väldigt kort tid. Som nån sa: “det hjälper att man har ögonen på sig faktiskt”.

Koden ger inget att dela, vi kör ju CI-plattformen Buddy, och detta i princip bara en liten curlsnurra runt deras API. Att göra detta på GitHub eller BitBucket borde inte vara mer än några rader kod i valfritt språk.

/Peder


Comments

One response to “Skriv bättre commit-meddelanden med hjälp av Gittan”

  1. Rolig idé, ska nog slänga ihop något liknande för att se till att mina medarbetare skärper sig! 😉