Musik som om det vore 1999

I mars 1999 startades en onlinelabel för elektronisk musik. Det var i Umeå och vi som drev den, Fredrik Mjelle och Sakarias Wangefjord, var båda djs i ett gäng som hade ordnat klubbar och konserter på olika ställen sedan några år tillbaka. En typisk kväll: Sakarias körde Drum n bass på dansgolvet, Erik Hedström och jag spelade Ninja Tune i baren, och så konsert med Amber – Kristofer Ulfves (Lisa & Kroffe).

Flyer till Re:wind, Umeå 1999

Det här var alldeles innan Napster launchade, och iPoden skulle inte komma förrän drygt två år senare. Idén om att sprida musik online var hett stoff, så Aftonbladet ringde, intervjuade och satte oss på löpsedlarna, och SVTs Musikbyrån kom hem till ettan där jag bodde och snackade.

Ingen visste riktigt vad de skulle göra med möjligheterna den här tiden. Det var en kittlande tanke att det gick att nå ut med sin musik utan en stor distributionsapparat bakom sig, men det var samtidigt väldigt ocharmigt att lyssna på musik med Winamp på sin PC.

Det som förlöste den kommande musikrevolutionen var såklart pirat-plattformar snarare än den digitala distributionen per se, och väldigt få var vid den här tiden beredda att köpa mp3-filer från ett litet diy-bolag i Umeå. Paypal existerade inte än – vi använde något som hette ibill secure. Vi testade olika betalningsmodeller, till och med en prenumerations-modell – ladda ned allt i två veckor för 50kr – men sålde i princip noll. Till slut tog vi bort betalspärrarna och gav bort musiken.

Siten var gjord i Microsoft Frontpage 3, hade givetvis frames, och en obegriplig navigering där du skulle klicka på olika rum i ett hus. Original-htmlfilerna är uppgrävda och ligger nu på http://lecitin.se med i stort de ursprungligt rippade mp3-filerna i 128-160kbps. Allt tuggar på som det ska även 20 år senare, i andra browsers än Netscape. 

Nu släpper vi en samling med spår från några av de olika releaserna. Musiken är charmig och får nu igen möjlighet att nås av miljoner människor – varav de flesta även denna gång inte kommer att bry sig alls. 

Bandcamp: lecitin.bandcamp.com
Spotify: open.spotify.com

/ Fredrik